Lås efter med en god låsecylinder

Lås efter med en god låsecylinder

Selvfølgelig kan du nok godt regne ud, at når du skal installere en lås i dit hjem, dit firma, din lagerbygning, så skal du vælge en rigtig god lås; helst ikke for billig, af godt materiale og en, som ikke er nem at få utilsigtet op.

Men ved du egentlig, hvad du helt specifikt har brug for til det område, du ønsker låst?

Der er nemlig sjældent to døre, vinduer, porte og dertil lignende, der har de samme behov for at blive låst med de samme anordninger, hvorfor man (desværre) ikke bare kan købe den samme lås af et stort parti og implementere dem – eller få en professionel låsesmed til at gøre dette – på det element, man ønsker en lås på.

Det hænger nok sammen med, at flertallet – som denne artikels forfatter godt tør gisne om uden det store belæg deromkring – betragter en lås med sine del-elementer som en samlet helhed, der overordnet går under den samlede betegnelse: “lås”.

Det er desværre en virkelig forkert antagelse.

Det ville nemlig svare til, at du betagtede al indmaden, motoren, karosseriet, sæderne, rattet og så videre ved en bil under fællesnævneren: “bil”. 

Det meste af disse ting hæfter sig ved en bil og associeret derefter, men man kan ikke bare skære over en kam på den måde, og det samme gælder med en lås.

De fleste mennesker ved jo godt, at en lås ikke er det samme som en nøgle, selvom nøglen ofte går i låsen, men ved du for eksempel, hvad en låsecylinder er?

Det er faktisk den del, som du indsætter din nøgle i på døren.

Ved du så, hvad den enhed hedder, som denne lås falder i hak med og låser, når man smækker med døren, som vi bruger i dette eksempel?

Det hedder faktisk en låsefalle.

Så nu er du bekendt med, at der både findes nøgler, cylinderlåse og låsefaller, og der findes faktisk endnu flere delelementer til en lås, hvis man går i dybden eller får fat i en lås, der har endnu flere specifikationer og funktioner.

Men til slut vil vi her fokusere på låsecylinderen.

De mest kendte kommer fra RUKO, som langt de fleste mennesker nok også kender, da deres logo pryder de fleste låsemekanismer.

Disse låsecylindre skal være holdbare, nemme at låse op, når men besidder den rette indgangsnøgle, men samtidig svære at bryde op, ødelægge eller dirke op, hvis nogle ønsker uønsket adgang.

Desuden kan man finde låsecylindre, der ikke har en indgang med en nøgle, men hvor man skal føre en såkaldt låsebrik henover mekanismen, hvor denne så bliver skannet og låser døren op.

Find den låsecylinder og samlede låseløsning, der passer til det, du vil have låst af.